BUZDOLABI İLK BAKIM VE GENEL TEMİZLİK
BUZDOLABI İLK ÇALIŞTIRMA ;
Yeni bir buzdolabı satın aldınız bayiniz cihazınızı evinize teslim ettikten en az 5 saat sonra fişe takıp çalıştırmanız gerekmektedir çünkü; buzdolapları ve dondurucu cihazlarımızda taşıma esnasında komprosör (motor) içerisindeki motor yağının sisteme akmasına ve soğutma sistemini tıkamasına neden olur ve cihazımız yeni bir ürün bile olsa maalesef soğutmada sorun yaşarsınız bu sebepten dolayı en az 5 saat cihazı kullanacağımız bölgede fişe takmadan bekletmeliyiz(Ev taşıma, Buzdolabı yer değişikliği gibi durumlar içinde geçerlidir). Satın aldığımız ürünün garanti başlatma ve kurulum, kullanım izahı için bulunduğumuz bölgedeki yetkili servisi aramamız gerekmektedir.
BUZDOLABI İLK TEMİZLİK ;
Buzdolaplarımızın iç gövdesi propan plastik veya anti bakteriyel gövdeden oluşmaktadır. Buzdolabı iç temizliğini yaparken satın almış olduğunuz markanın anti bakteriyal temizleyici ürünleri mutlaka mevcuttur bu ürünler ile temizlik yapılması hem cihazınızın sağlığı hemde sizin sağlığınız uygundur ama illaki servisin sattığı ürünlerle temizlemeniz mecburi değildir doğal yöntemler ilede buzdolabımızın iç temizlik ve hijyenini sağlayabiliriz. Karbonat, Sade maden suyu, Elma Sirkesi su bu ürünler hem doğal hemde ekonomik açıdan buzdolabımızın iç temizliğini sağlayabiliriz. Peki buzdolabımızın iç temizliğini hangi aralıklarla yapacağız ? Genel temizlik tavsiyemiz ayda 1 defadır özellikle no-frost cihazlar hava sirkülasyonu ile soğutma yaptığından buzdolabı içerisindeki istenmeyen kötü kokulara neden olabilmektedir no-frost cihazlar için ayda 1 defa mutlaka iç gövde ve rafların temizliği yapılmalıdır.
BUZDOLABIM SES YAPIYOR VEYA GÜRÜLTÜLÜ ÇALIŞIYOR ;
Günümüzde kullanmakta olduğumuz buzdolapları 2′ ye ayrılır en çok satılan No-Frost cihazlardır diğeri ise Statik gövdeden soğutmalı (Karlama yapan) ürünlerdir. En yüksek desibel oranına sahip ürünlerimizde No-Frost ürünlerdir çünkü No-Frost ürünlerde Statik buzdolaplarından farkı hava sirkülasyonunu sağlayan iç fan motoru bulunmaktadır buda doğal olarak desibel oranını etkilemektedir, lakin No-Frost cihazlar da karlama buzlama yapmadığı için hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Buzdolaplarımızda olası ses sorunlarının nedenleri şunlardır;
1- Zemine göre ayak ayarının dengesiz olması titreşim sesi yaptırabilir
2- Raflara yerleştirdiğimiz cam şişelerin birbiri ile temasında oluşabilecek titreşim sesi
3- No-Frost buzdolapları defrost (dinlenme, eritme) işlemine geçtiğinde buz kırma sesi olarak adlandırğımız çat, çut , pat sesleri olabilir normal durumlardır buzdolabının gövde kalınlığına göre markadan markaya ses desibeli farklılık gösterebilir. Diğer bir ismi ise Genleşme sesidir.
4- No-frost buzdolaplarımızda iç fan veya dış fan arızalarında fan ses yapabilmektedir. No-Frost cihazlarımızın hepsinde iç fan vardır, lakin bazı markalarda veya modellerinde Komprosörün (motor) arka kısmındada Dış fan motoru bulunmaktadır ve dış fan motorunun arızalanma olasılığı çok yüksektir dış fan motoru arızalandığında gıcırtı sesi kesintisiz yapar çalıştığı sürece, eğerki dış fan motoru ses yapmaya başlamışsa bozulmaya yakındır ve dış fan motoru ana motoru soğutan fandır ve bu arızalanıp durur ise kısa sürede ana komprosör (motor) aşırı ısınıp arızanızın maliyetini arttırmaktadır. Diger fanımız ise iç fan motorumuz buzdolabımızın kapısını açtığında durur kapattığımızda devreye girer eğerki kapıyı açtığımızda fanın sesi duruyor ve kapattığımızda fanımız sesli çalışıyor ise iç fanımız arızalıdır, Bu durumlarda mutlaka buzdolabı tamircisi veya buzdolabı teknik servisi ile iletişime geçmenizde fayda vardır diğer oluşabilecek arızalarınızın önüne geçmiş olursunuz.
5- No-Frost cihazlarımızda evapatör(dondurucu panel) kısmında aşırı kar oluşması ve bu karlamanın fanın pervanesinin kanatlarına sürtmesi ile oluşan çatırtı sesidir genellikle hotpoint ariston marka buzdolablarında çokca bu arıza ile karşılaşmaktayız diğer markalar dada aynı sorunlar oluşmaktadır bu tip durumlarda mutlaka buzdolabı tamircisi veya buzdolabı teknik servis ile iletişime geçmenizde fayda vardır.
6- Buzdolabımız çalışmaya başladığında metalik gürültülü olarak çalışıyor ise ana komprosör (motor) arızalanmıştır ve siz bu ses ile karşılaşıp halen cihazınızı bu şekilde kullanmaya devam ederseniz sürpriz bir şekilde cihazınız sizi yarı yolda bırakabilir, bu tip durumlarda mutlaka buzdolabı tamircisi veya buzdolabı teknik servisi ile iletişime geçmenizde yarar olacaktır.
BUZDOLABIM DONDURMUYOR VE SOĞUTMUYOR ;
Kullanmakta olduğumuz buzdolaplarımız günümüzde hayatımızı çok kolaylaştırmakta ve uzun yıllar ailemizin bir parçası olmuştur. Buzdolaplarımız çeşitli nedenler ile arıza yapmakta ve bize sorunlar yaşatabilir peki buzdolabımız bize ansız bir sürpriz yapıp soğutmayı keser ise sebepleri nelerdir ?
1- Kompösör arızası buzdolabımızın soğutucu ve dondurucu bölmeleri çalışmıyor ise komprosör arızalı olabilir ve belirli aralıklarla tık tık sesi 5 dakikada bir duyuyorsanız komprosör termik atıyordur çalışamadığı için komprosörümüz arızalanmıştır, Komprosör çalışıyor ve soğutmuyor ise motorun basıncı, presyonu olamayabilir veya sisteme yağ basıp sistemi tıkıyor olabilir bu tip durumlar dada komprosörümüz arızalıdır, buzdolabı tamircisi veya buzdolabı teknik servisi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
2- Buzdolabımızın dondurucu bölüm yetersiz soğutuyor, soğutucu bölüm hiç soğutmuyor ise 1. seçenek iç fan motoru çalışmıyor olabilir, 2. seçenek evap rezinstansınız arıza yapmış ise kar bloklaması yaparak soğutmayı kesebilir 3. seçenek termik sigorta veya evap sensörü bu parçalardan birisi arızalanır ise kar bloklaması yapıp soğutmayı kesebilir, bu tip durumlarda buzdolabı tamircisi veya buzdolabı teknik servisi ile iletişime geçilmelidir.
3- Elektronik kart veya mekanik cihaz ise timer ( zaman saati) arızalı olabilir Elektronik kartlı cihazlarda Komprosörü devreye almaya bilir veya defrost ( ısıtma) işlemini yapmayabilir buda kar bloklaması yapıp soğutmayı kesebilir. Timer ( zaman saati) mekanik buzdolaplarımızda bulunur ve bu parça cihazımızın ne zaman çalışması gerektiği ve ne zaman defrost yapması gerektiğini sağlar timer saatimiz arızalandığında ise cihazımız çalışmaz ve soğutma işlemini yapamaz bu tip durumlarda buzdolabı tamircisi veya buzdolabı teknik servisi ile iletişime geçilmelidir.
4- Buzdolabımız çalışma sesi geliyor fakat soğutma yok veya yetersiz ise buzdolaplarımızda kullanılan soğutucu gaz yeni tip buzdolaplarında r600 gaz eski tip buzdolaplarımızda r134 gaz kullanılmaktadır ve cihazımızda motor borularında veya evapatör alüminyum kısmında kaçak olabilir veya kullanmakta olduğunuz cihaz statik yani gövdeden soğutmalı karlama yapan cihazlar ise gövdede gaz kaçağı olma olasılığı yüksektir. Bu tip durumlarda buzdolabı tamircisi veya buzdolabı teknik servisi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
5- Buzdolabımız dondurucu ve soğutucu soğutmuyor ise sistem tıkalı olabilir cihazımızın soğutucu gazın sistem içerisinde dolaşması ile soğutma gerçekleşmekte soğutucu gazımız sistem içerisinde dolaşırken tıkanma oluşur ise soğutma işlemi gerçekleşmez, bu tıkanma kılcal boru, Drayer, Evapatör parçalarında oluşabilir bu tip durumlarda buzdolabı tamircisi veya buzdolabı teknik servisi ile iletişime geçmeniz gerekecektir.
BUZDOLABI SOĞUTUCU BÖLME SOĞUTMUYOR ;
Buzdolabımız çalışmakta fakat dondurucu bölüm çok iyi lakin soğutucu bölüm soğutmuyor ise;
1- İç fan motorumuz arızalı olabilir dondurucu bölümdeki soğukluğu soğutucu bölüme taşıyamaz
2- Evapatör Rezistansımız arızalı ise cihazımız kar bloklaması yapabilir ve soğutucu bölüme giden hava kanalları kardan dolayı tıkandığı için hava sürkülasyonu olmaz ve soğutucu bölmeyi soğutamayacaktır.
3- Termik sigorta arızalı ise evap rezistansımız görev yapamaz ve oluşan karlamayı eritemeyeceği için kar bloklaması yapar bu sebepten dolayı hava kanallarımız kar bloklamasından tıkanır hava sürkülasyonu yapamaz ve soğutucu bölmeyi soğutamayacaktır.
4- Evapatör defrost sensörü arızalı ise sonuç gene kar bloklamasına çıkar ve hava kanallarımız kar bloklamasından kaynaklı tıkanır ve soğutucu bölmede soğutma gerçekleşmez.
5- Elektronik kart veya Timer ( zaman saati) arızalı ise cihazlarımız ya sürekli çalışır durmaz kar bloklaması yapar yada defrost işlemi yapmaz tekrardan kar bloklaması yapar ve soğutucu bölmeye giden hava kanallarımız kardan dolayı tıkanır soğutucu bölmede soğutma gerçekleşmez.
6- Kanal rezinstans arızalı ise cihazımız buz bloklaması yapar ve soğutucu bölüme giden hava kanalları buz bloklamasından kaynaklı tıkanır ve soğutucu bölümde soğutma gerçekleşmez. Buz bloklaması ile birlikte cihazımız iç kısmına su akıtabilir buda buz bloklaması yaptığını gösterir.
Bu tip durumlarda buzdolabı tamircisi veya buzdolabı teknik servis ile iletişime geçmeniz gerekecektir.
BUZDOLABIM SU AKITIYOR ;
Buzdolaplarımız dışardan aldığı nemli havayı kar ve buza çevirir ve bu karlamayı buzlamayı cihazımız dinlenmeye geçtiğinde teknik isim defrosta geçtiğinde eritir su haline dönüştürür no-frost ve statik dolaplarımızda bulunan motorun üstündeki su kabına yollar ve su kabından ise motorun sıcaklığı ile buharlaşarak yok olur, sağlıklı buzdolapları bu şekilde çalışır lakin sizin buzdolabınız içine su damlatmaya akıtmaya başladı ise sebepleri neler olabilir ?
1- Oluk kanalı tıkalı olabilir, Suyun su kabına giden hortum tıkalı olabilir
2- Defrosta dinlenmeye girdiğinde oluşan buzlanmayı eriten kanal (oluk) rezinstansımız arızalı olabilir.
3- Elektronik kart arızalı olabilir defrost eritme işlemini tamamen yapamayabilir.
4- Defrost sensörünüz yanlış ölçüm yapar ise buz bloklaması yaparak su kanalını tıkayabilir.
BUZDOLABIM ÇALIŞMIYOR ;
Buzdolabınızın iç ışıkları yanmıyor ve varsa dijital göstergesinde çalışmıyor ise öncelikle cihazınızın takılı olduğu prizi kontrol etmelisiniz, priz sağlam ve cihaz çalışmıyor ise cihazının elektronik cihazlarda ana kart arızalı olabilir varsa ekran kartı arızalı olabilir. Mekanik cihazlarımızda ise termostat arızalı olabilir bu tip durumlarda buzdolabı tamircisi veya buzdolabı servisi ile iletişime geçmeniz gerekecektir.
BUZDOLABI ALARM VERİYOR, HATA VERİYOR ;
Buzdolapları dondurma ve soğutma işlemini sağlayan cihazlardır. Dondurucu bölme ve soğutucu bölmede soğutma ile alakalı sorunlar var ise dijital elektronik buzdolapları sesli ikaz olarak sizi uyarı ve dijital ekrana sahipse burada bir hata kodu verebilir ör: ariston buzdolapları soğutma yetersiz olduğunda A1 veya A2 hata kodu vermektedir. Hata kodları markadan markaya ve modele göre çeşitlilik gösterir. Bu tip arızalarda mutlaka buzdolabı tamircisi veya buzdolabı teknik servis ile iletişime geçmeniz gerekecektir.
Tüm Buzdolabı arızaları için bizleri araya bilir her türlü konuda teknik bilgi edinebilirsiniz.
Ankara beyaz eşya bölge servisi olarak ; yaygın servis ağımız ile tüm İzmir genelinde servislik hizmetini sağlamaktayız. Alanında uzman tecrübeli saha teknisyenlerimiz ile sorunlarınıza çözüm sağlamaktayız. Deneyimli ekibimiz ile buzdolaplarınızda oluşan her türlü arızayı % 99 evinizde onarmaktayız ve Kullanmakta olduğumuz yedek parçalar orijinal & 1 yıl yedek parça garantisi altında resmi evraklı hizmet sağlamaktayız. Gayemiz siz değerli tüketicilerimize beyaz eşya sorunlarını en kısa sürede ekonomik ve Profesyonel olarak memnuniyetinizi kazanarak çözmekteyiz.
Buzdolabı Neden Soğutmaz
Soğutmuyor Az Soğutuyor
Buzdolabı Neden Soğutmaz Soğutmuyor Az Soğutuyor;
- Soğutma gazı eksik veya yok
- Motor çalışmıyor veya elektrik gelmiyor
- Motor aşırı ısınıyor
- Kart arızalı veya bilgi almıyor
- Buz kitlenmesi veya ısıtıcılar ısıtma yapmıyor
- Ara bölme tıkalı veya hava almıyor
Peki Sizin arızanız hangisi?